Bir karakter katarının uzunluğunu kontrol eder ve alırız.
Örnek
$icerik = “merhaba”;
strlen($icerik);
sonuç: 7 olur..
Mesela bir text alanına en az 5 karakter girilmesini istiyor olalım..
if(strlen($text_alani)<5) exit(“Kullanıcı adınız en az 5 karakter uzunluğunda olmalı”) ;
Karakter katarı içerisinde karakter katarı bulmamızı sağlar… Örneğin sorduğumuz bir soruya göre, text kutusuna girilen veriyi kontrol ediyor olalım ve kutuya yazılan içeriğe($secim değişkeni olsun) görede ayrım yapacak olalım…
if ( strstr($secim, “elma”) )
$yolla = “elmaseverler@elmacilar.com”;
else if ( strstr($secim, “ayva”) )
$yolla = “ayvaseverler@ayvacilar.com”;
else exit(“Uygunsuz tercih”);
strstr fonksiyonu ile aynıdır, yalnız büyük, küçük harfe duyarlı değildir..
strstr fonksiyonu gibi kontrollerde kullanabiliriz. Yalnız strpos bulunan karakterin konumunu sayısal olarak alır. Bu işlem strstr den daha hızlı çalışır. Yukarıdaki örneği strpos() fonksiyonu ile kullanabiliriz… Eğer aranan karakter varsa sayısal bir rakam döndürülecektir, yok ise false dönecektir. Bu durumda kontrolü if ( strpos($secim, “ayva”)===false ) biçimiyle yapabiliriz, bu örnekde eğer yoksa biçimini kullandık.
Bul ve değiştir işlevini yapabiliriz… örneğin $icerik = “abc*de” olsun, bu halde kullanım $yeni_icerik = str_replace(“*”,””,$icerik ); biçiminde olacaktır. Yeni içeriğimizde yıldız karakterini bulduk ve kaldırdık… Aynı metodla yerine başka bir karakterde geçirebilirdik.
Bu fonksiyonda belirli bir karakteri bulup, ötelememizi, yani önüne yada ardına yeni karakter atamamızı sağlar… örneğin $icerik = “abce” biçiminde olan içeriğimize “d” harfi yerleştirelim… $yeni_icerik = substr_replace($icerik, “d”, -1,-1 ); eğer son karakteri d ile değiştirmek isteseydik, ikinci “-1” seçeneğini kullanmayacaktık…
Bundan sonraki karakter işleme fonksiyonlarımızda Düzenli deyimler kullanacağımız için onları Düzenli deyimler başlığında ele almak gerekir…
1 Yorum
Geri izleme: Düzenli İfadeler ve Karakter Katarları1 | VebLebi